dimarts, 8 de febrer del 2011

Pràctica sobre Èdip rei

Com us he dit, anem a fer una pràctica per a saber situar un fragment en el context argumental de l'obra i, de pas, refrescar la memòria sobre els llibres que hem llegit. Imagineu que açò és una pregunta d'examen, i redacteu-ne la resposta:

Situa aquest fragment d'Èdip rei en el context de l'obra i explica la importància temàtica d'aquest moment.



CREONT: Et diré, doncs, el que he sentit del déu. Febos Apol·lo ens mana d'alliberar-nos de la taca produïda en aquest país i no alimentar-la fins a fer-la irremeiable.
ÈDIP: Amb quina mena de purificació? Quina és la naturalesa de la calamitat?
CREONT: Amb l'exili o fent pagar mort per mort, perquè el que atueix la ciutat és aquesta sang.
ÈDIP: L'assassinat de quin home denuncia, doncs?
CREONT: En altre temps, senyor, teníem Laios com a rei d'aquesta terra, abans que tu governessis aquesta ciutat..
ÈDIP: N'he sentit parlar, però mai no l'he conegut.
CREONT: És mort i el déu ens ordena clarament de castigar amb mà dura els assassins, siguin quins siguin.
[...]
ÈDIP: Doncs bé, de nou jo ho aclariré des del seu començament. Febos ha estat just, i tu també, de mostrar aquesta sol·licitud pel mort. en mi, doncs, trobareu justament un aliat que donarà alhora satisfacció a aquesta terra i al déu. I no és pas per un amic llunyà que proscriuré aquest crim abominable, sinó que és per mi mateix. Perquè sigui qui sigui l'assassí pot voler atacar-me també a mi. Però, fills meus, aixequeu-vos de pressa d'aquests graons i recolliu aquests rams de suplicants. Que un de vosaltres reuneixi el poble de Cadmos perquè estic disposat a fer tot el que calgui: amb l'ajuda del déu ens en sortirem feliçment, o hi deixarem la vida.

1 comentari: